Terapiakoira%20Onneli.jpg
                                                                                                                                                  Kuva: Katja Tsupari

KULTAISESTA ON MONEKSI -sarjaa julkaistaan yhdistyksen FB-sivulla aina perjantaisin.
https://www.facebook.com/goldenring.fi/

5. Terapiakoira Onneli 3 v.

Ammattimainen koirien käyttö ihmisten hyvinvoinnin tukena ei vielä ole Suomessa kovin tavallista, mutta kiinnostus asiaa kohtaan on lisääntynyt. Koira voi olla terveydenhuolto-, sosiaali- tai kasvatusalan ammattilaisen työparina erilaisissa työympäristöissä. Lisäkoulutuksena voi opiskella koira- avusteisten työmenetelmien käyttöä. Koiran työnkuva riippuu työpaikasta ja sen ohjaajan ammatillisesta viitekehyksestä. Tärkeää on, että koira on luonteeltaan sopiva: ystävällinen ja riittävän vakaa kestämään työympäristön oloja (esim. liukkaita lattioita, apuvälineitä) ja vaihtuvia tilanteita (esim. kovia ääniä). Tärkeää on myös luottamuksellinen suhde ohjaajaan. Koiran täytyy olla terve ja peruskoulutettu.

Onneli työskentelee Tetriahon ja Tetrituvan hoitokodeissa Juuassa. Toisessa hoitokodeista asuu mielenterveyskuntoutujia, toisessa muistisairaita vanhuksia. Onneli parantaa ihmisten elämänlaatua tuomalla heille iloa. Sen kanssa tehdään erilaisia toimintoja, jotka tukevat asukkaiden toimintakykyä ja kuntoutumista. Koulutettu koira suoriutuu monenlaisista harjoitteista. Alalle Onneli päätyi noin vuosi sitten, kun sen omistaja aloitti mielenterveyshoitajana yrityksessä. Työkaverina on myös labradorinnoutaja Lime. Koirat työskentelevät neljänä päivänä viikossa kolmisen tuntia kerrallaan ja vuorottelevat tilanteen mukaan. Työskentely vaatii koirilta paljon keskittymistä, joten levosta ja palautumisesta on pidettävä huolta.

Onneli on luonnonlahjakkuus työssään. Se rakastaa ihmisiä ja osaa lempeällä tyylillään mennä jokaisen luokse tarjoamaan läheisyyttä. Sen bravuuri on painaa pää ihmisten polvelle ja katsoa silmiin. Se on taitava myös hihnassa kauniisti kulkemisessa: varovasti rollaattorilla liikkuvan ihmisen taluttamana sen huomio pysyy herpaantumatta tehtävässä ja hihna aina löysänä. Päivän työtehtäviä voivat olla asukkaiden kanssa ulkoilu, hoitotoimet, leikkiminen tai vaikka pukemisessa auttaminen vaatteita tuomalla. Joskus ollaan vain läsnä, mikä tuo esimerkiksi ryhmätilanteisiin rentoutta. Leppoisan kuuloisista työtehtävistä huolimatta ammattimainen koira-avusteinen työskentely on kuitenkin suunnitelmallista ja tavoitteellista. Yksilölliset fyysiset, psyykkiset tai sosiaaliset tavoitteet ovat kirjattuina kunkin asukkaan hoitosuunnitelmaan. Parhaita työpäiviä Onnelin mielestä ovat kaikki päivät, mutta erityisen mukavaa on mennä asukkaiden kanssa uintiretkelle tai kodalle paistamaan lettuja!

http://www.kasvatus-kuntoutuskoirat.fi/kasvatus-ja-kuntout…/
https://www.facebook.com/terapiakoiratlimejaonneli/
https://www.facebook.com/Vihreä-hoiva-357207334429514/